Enter your keyword

Beginner’s Gids voor Haken: 10 Tips die je Eerst Moet Weten

Beginner’s Gids voor Haken: 10 Tips die je Eerst Moet Weten

Vandaag wil ik mijn trucs delen voor iemand die voor het eerst gaat haken. In deze Beginner’s Gids voor Haken: 10 Tips die je Eerst Moet Weten geef ik je mijn tips over de wereld van haken. Lees verder om meer te ontdekken!

Wanneer je aan je eerste haakproject begint, gaat je hoofd helemaal wild. Je ziet overal haken! Ik was ook op dat punt en eindigde met een kast vol garen. Om niet zoals ik te worden, lees deze tips, schatje. Alsjeblieft!

Tip 1: Stop met het kopen van garen dat je niet nodig hebt

Als iemand die een garenverzamelaar is; koop alsjeblieft niet al het garen in de wereld. Toen ik net begon met haken, kocht ik al het garen dat ik mooi, leuk, zacht, grappig en meer vond. Strepen, spetters, effen, verloopgaren… In katoen, acryl, bamboe, sokken-garen, en zo verder. En raad eens? Het meeste ligt nog steeds in die kast, ongebruikt, onaangeroerd en verzamelt stof. Waarom? Ik kan er geen project voor vinden. Dus ook een notitie aan mezelf; stop met het kopen van garen dat je niet nodig hebt. Controleer je project en koop alleen die hoeveelheid die je nodig hebt.

Tip 2: Duurste haaknaalden haken niet beter

Als het je eerste keer haken is, koop dan geen dure haaknaalden. Geloof me, ze haken niet beter dan de haaknaalden die je bij Action of Target kunt kopen. Ik gebruik goedkope haaknaalden die ik bij Action heb gekocht, met een grip in meerdere kleuren. En ik ben begonnen met de simpele metalen haaknaalden. Heb ze nog steeds en gebruik ze altijd als reserve wanneer ik op vakantie ga. De andere heb ik in meerdere kleuren en maten. De haaknaalden die je het meest zult gebruiken wanneer je aan Amigurumi werkt, zijn maat 2,0 mm, 2,5 mm, 3 mm en 3,5 mm. Voor tassen met dikker garen, voldoet een haaknaald van 4 mm, 5 mm en 6 mm prima. Wanneer je met Zpagetti van Hoooked werkt, kun je maat 8 mm of 10 mm gebruiken.

Tip 3: Koop maar één patroon tegelijk

Mijn Dropbox zit vol met patronen. Sommige heb ik gekocht van Etsy, Ravelry en andere platforms. Ik kocht hele e-books en complete pdf’s met allerlei amigurumi’s, planten, auto’s en meer. En ik heb meer dan 10 GB aan gratis patronen. Dat zijn meer dan 2000 patronen. Je snapt mijn punt: ik ga ze nooit allemaal maken. Ik vond iets wat ik leuk vond, sloeg het op voor later en keek er nooit meer naar. Ik heb een lijst vol met ‘wil ik deze herfst maken’-items. Nooit gemaakt. Als je schattige patronen op Etsy ziet, bijvoorbeeld, sla ze dan op voor later! Koop één patroon tegelijk en maak dat item eerst. Als je klaar bent, koop je het volgende patroon. Op deze manier geef je geen geld uit aan patronen die je nooit zult gebruiken.

Tip 4: Gebruik goedkoop garen voor je eerste proefjes

Als je helemaal nieuw bent in haken, koop dan eerst goedkoop garen. Kijk een paar video’s en krijg de smaak te pakken. Probeer nooit iets nieuws met duur garen. En probeer het ook nooit met garen dat wordt verkocht in een waarde pakket met een patroon. Dit garen is precies gemeten en als je te veel afsnijdt, kom je tekort.

Toen ik begon met haken, kocht ik het lelijkste maar goedkoopste garen dat ik kon vinden bij Action. Het was een verschrikkelijk acrylgaren *&%^, maar voor de eerste keer was het oké. Het kostte me zoveel pogingen om de Magische Ring goed te krijgen. Ik heb in het begin zoveel garen afgekapt. Toen ik het eindelijk onder de knie had, was de bol voor 3/4 op. Gelukkig gebruikte ik dat garen en niet het garen voor het project zelf.

Tip 5: Kijken is beter dan lezen

Je kunt boeken lezen over haken. Hoe je de steken maakt en alles. Maar de snelste manier is om het op Youtube te zoeken. Als je ‘Crochet Magic Ring’ typt, komen er veel video’s omhoog. Kijk gewoon hoe de haakster het garen vasthoudt, de haaknaald en de manier waarop de handen bewegen. Je leert veel sneller door te kijken dan door te lezen. En als de persoon te snel gaat, vertraag dan de video. Het helpt echt!

Tip 6: Houd ze gescheiden

Het garen, ja, het garen, wat anders! Niets is frustrerender dan één bol garen die in de knoop zit. Gooi alles in een tas, schud het 20 keer en je hebt een hele garenbrij om uit te sorteren. Leuk voor het eerste uur, daarna gaat het bergafwaarts. Geloof me, ik ben daar geweest, heb het gedaan en nooit meer! Houd ze gescheiden! Koop een speciale ‘haakhandtas’ waar je het garen in kunt sorteren. Rol ze stevig op of zet ze apart in ziplock zakjes.

Tip 7: Meer dan één bol nodig? Controleer het kleurnummer

Als je aan een groot project gaat werken dat meerdere bollen van dezelfde kleur nodig heeft, controleer dan het kleurnummer! Garen wordt in een fabriek gemaakt waar ze meerdere kleuren verven. Wanneer de batch van veel bollen klaar is, reinigen ze de machine voor de volgende batch garen. Na een tijdje raakt de batch met kleur A op en moet de fabriek meer maken. Die nieuwe batch krijgt een ander kleurnummer dan de eerste. Waarom?

Ze mengen de kleur opnieuw en het kan een gram of twee schelen. De kleur van deze batch kan iets anders zijn dan de vorige batch. Dus als je meer dan één bol nodig hebt, controleer dan of de kleurnummers hetzelfde zijn.

Tip 8: Website-scherm en echt licht zijn anders

Online garen shoppen is leuk. Je kunt zoveel schattige kleuren kiezen en ze op je scherm mixen en matchen. Daarna plaats je je bestelling en wacht een paar dagen op de levering. Je opent de tas en… dat is niet de kleur die ik heb besteld… toch? Afhankelijk van je scherm kunnen de kleuren online variëren. Een keer kocht ik een bol genaamd ‘Mauve’ van Drops. Op de foto leek het bruin, maar toen het binnenkwam was het paars als &$%&$%. Mijn project was een vos met kleine bruine voeten… ja, de paarse kleur gaat het niet redden.

Als je een winkel in de buurt hebt, ga dan daar naartoe! Of als je niet zeker weet, bestel dan een kleurstaal. Meestal kost dit rond de 10 euro / 15 dollar. Maar het is je geld waard als dat je favoriete merk is. Dit is de enige manier waarop je alle kleuren kunt bekijken voordat je een complete bol bestelt. Mijn Mauve-paarse bol ligt nog steeds in de kast.

Tip 9: Bestel je werk-in-uitvoering (WIP) projecten

Ik vertel het je meteen: schuldig! Ja, ik ben schuldig aan WIP-projecten. Zelfs tot het punt dat ik zoveel projecten rond had liggen… dat ik voor sommige projecten het garen voor een tweede project gebruikte en tekort kwam. Nu kan ik maximaal 8 projecten hebben. Hoe ik dat manage? Ik kocht kleine plastic kratjes waar ik mijn projecten in stop. Ik heb in totaal 8 kleine kratjes. En vol is vol en ik moet eerst een project afmaken voordat ik met een nieuw project begin. Wanneer de kratjes vol zijn, pech voor mij. Zo werk ik met WIP-projecten. Ik zet het totale garen dat ik gebruik in de doos, een notitie met de haaknaaldmaat, welk patroon en zo verder, en zet het op mijn bureau. Ik moet eerst het project afmaken om het garen opnieuw te gebruiken. Slim, toch?

Tip 10: Koop geen patroonboeken op basis van de omslag

Je wilt niet weten hoeveel boeken ik heb gekocht – hardcover en e-books – zonder ze te onderzoeken. De omslag zag er leuk uit, dus kocht ik het. Ik maakte er één ding uit, keek nooit meer naar het boek. Ik heb zelfs een boek waar ik geen enkel item uit heb gemaakt. Ze zagen er zo leuk uit toen ik in de ‘babyfase’ zat met mijn zoon. Ik wilde alle dieren uit het boek haken, maar heb er geen één gemaakt. Misschien voor op mijn lijst voor een fancy fair, anders… geldverspilling. Onderzoek de boeken die je wilt kopen. Ga naar de bibliotheek en kijk of ze haakboeken daar hebben. Maar oordeel niet over het haakboek op basis van de leuke omslag.

Dat is het voor nu. Hopelijk helpt deze Beginner’s Guide voor haken met de 10 tips je verder op weg. Als ik nog meer tips bedenk, maak ik een nieuw bericht of werk ik deze bij. Als jij een tip hebt, deel die dan in de reacties.

Liefs,

Adinda