Enter your keyword

Is Etsy betrouwbaar als verkoopplatform?

Is Etsy betrouwbaar als verkoopplatform?

Etsy is een bekende naam in de wereld van verkopen. Maar is Etsy eigenlijk wel een betrouwbaar platform om op te verkopen? Eerder schreef ik al een blog over of je überhaupt zou moeten beginnen met verkopen op Etsy. Deze was in het Nederlands, en binnenkort vertaal ik die ook naar het Engels. Vandaag bespreken we of Etsy betrouwbaar is als verkoopplatform. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Veel verkopers van over de hele wereld bieden hun producten aan op Etsy, waardoor het platform steeds drukker wordt. Dit kan positief zijn: hoe groter Etsy wordt, hoe bekender de naam wordt en hoe meer mensen er komen shoppen. Maar er zit ook een keerzijde aan: de betrouwbaarheid van het platform. Waarom? Je zou denken dat Etsy alles en iedereen goed controleert en illegale activiteiten beperkt. Hoe weet je dan of een verkoper te vertrouwen is?

Is Etsy betrouwbaar?

Etsy is een verkoopplatform dat werkt met richtlijnen die lijken op die van Amazon, Bol.com en Marktplaats. De meeste mensen weten dat Etsy een Amerikaans platform is. Het platform zelf is betrouwbaar. In mijn ogen betaal je wel behoorlijk wat aan kosten, maar Etsy staat echt achter je als er iets misgaat.

De betrouwbaarheid van het platform ligt echter vooral bij de individuele winkels die via Etsy hun spullen verkopen. Etsy verkoopt zelf namelijk niets — iets wat veel mensen niet weten. In tegenstelling tot Amazon, dat zowel eigen voorraad verkoopt als producten van derden aanbiedt, is Etsy meer een wereldwijde marktplaats, vergelijkbaar met eBay. Bij eBay kun je bieden op artikelen, terwijl je bij Etsy producten koopt voor de prijs die vermeld staat. Van fysieke producten tot digitale patronen, stickers, nail art en nog veel meer. Alles is er te vinden. En daarin schuilt veel informatie.

Individuele verkopers

Etsy draait volledig op individuele verkopers. Dankzij de automatische vertaler van Etsy kan een tekst in het Engels soms perfect geschreven lijken, maar laat je niet misleiden! Zie je iets leuks? Controleer dan altijd de herkomst van de winkel. Hier speelt betrouwbaarheid een grote rol. Etsy heeft een lijst met goedgekeurde landen die mogen verkopen op hun platform. Landen zoals Nederland, Duitsland, Engeland, Italië, Turkije, Australië en Nieuw-Zeeland zijn toegestaan. Landen zoals Irak en Iran zijn dat niet, omdat Etsy deze landen niet betrouwbaar genoeg acht.

Maar hoe weet je dan of een verkoper betrouwbaar is?

Controleer de feiten

Om te bepalen of een Etsy-winkel betrouwbaar is, moet je goed naar de reviews kijken en checken hoe lang de winkel al actief is. Is een winkel net nieuw en heeft deze al ontzettend veel verkopen? Dan kan er iets niet kloppen. Waarom? Omdat een Etsy-winkel tijd nodig heeft om een reputatie op te bouwen. Een winkel die een week oud is en al 1.000 verkopen heeft, is verdacht. Vaak gaat het dan om verkopers die zelf hun eigen producten in bulk kopen om hun winkel betrouwbaar te laten lijken.

Let op: elke verkochte artikel telt als één verkoop. Dus als jij vijf producten bij één Etsy-winkel koopt, worden dat vijf verkopen. Dit betekent niet dat er vijf verschillende klanten waren.

Reviews lezen

Lees altijd de reviews van een Etsy-winkel. Een winkel hoeft echt niet honderden reviews te hebben om betrouwbaar te zijn — laat dat duidelijk zijn. Kopers zijn niet verplicht om een review achter te laten. Etsy stuurt twee keer een verzoek, daarna stopt het automatisch. Als een winkel enkele positieve reviews heeft, zit je meestal goed.

Als reviews te mooi lijken om waar te zijn, kijk dan verder in de winkel. Zie je dezelfde producten terug in meerdere winkels op Etsy? Dan kan er sprake zijn van auteursrechtenschending of iemand die meerdere winkels beheert zonder dit te vermelden.

Als Etsy-verkoper ben je verplicht om in de “Over”-sectie te vermelden als je meerdere winkels hebt. Ook is het verboden om meerdere winkels te openen die exact dezelfde artikelen verkopen. Zelf heb ik bijvoorbeeld twee winkels: één voor patronen om sieraden te maken met Miyuki Delica-kralen, en één met mijn haakwerk. Zie je iemand met tien winkels die exact hetzelfde verkopen? Dan kan het gaan om een scammer die snel geld wil verdienen en daarna verdwijnt.

Verdachte facturen en supportberichten

Tegenwoordig zijn er veel oplichtingspogingen via nepberichten die lijken alsof ze van een supportteam komen. Helaas gebeurt dit ook op Etsy. Houd in je achterhoofd: Etsy zal je NOOIT vragen om je bankgegevens, je e-mailadres via een chat te verifiëren, of een formulier in te vullen met je PayPal-gegevens. Trap er niet in — echt, trap er NIET in!

Echt Etsy Support herken je aan het “support badge” (ondersteuningsinsigne). Een nepaccount heeft dat niet. Als je op het account klikt, kun je snel de echte naam en het e-mailadres achterhalen vanwaar het bericht is verstuurd. Controleer dus altijd goed of je echt met Etsy Support te maken hebt, of dat het om een scammer gaat.

Conclusie

Is Etsy betrouwbaar? Als platform: ja. Onderzoek altijd de winkels waar je iets van wilt kopen. Lees de reviews, controleer waar de winkel gevestigd is (zodat je niet ineens invoerrechten of hoge verzendkosten hebt) en controleer de feiten. Kijk of een verkoper meerdere Etsy-winkels heeft en of dit netjes wordt vermeld, of dat er stiekem meerdere shops zijn. Wordt hetzelfde product in andere winkels aangeboden? Komt het aantal verkopen overeen met de leeftijd van de winkel? Als een winkel één dag oud is en 1.000 items heeft verkocht… dan moet er een lampje gaan branden.

Kortom: ja, Etsy is betrouwbaar — maar kijk altijd kritisch naar de individuele winkels op Etsy. En lijkt iets niet te kloppen? Dan kun je een winkel altijd anoniem rapporteren aan Etsy voor onderzoek.