Hoe Werkt Mozaïek Haken Precies?
Mozaïek haken is momenteel een zeer populaire techniek die veel wordt gebruikt in interieurdecoratie. Deze techniek wordt vaak toegepast voor dekens, kussens en wandhangers. Maar hoe werkt mozaïek haken nu precies? In deze blog leg ik de basisprincipes uit van het haken in mozaïekstijl en hoe je deze patronen kunt lezen.
De Mozaïektechniek
Er is veel informatie beschikbaar over de mozaïektechniek. Als je goed Engels spreekt, zul je veel bronnen vinden. Maar als Engels niet je sterkste punt is, kun je vastlopen op de technische termen wanneer je patronen leest. De waarheid is dat de mozaïektechniek vrij eenvoudig is; het bestaat voornamelijk uit vasten en dubbele stokjes, en je werkt altijd van rechts naar links. Klinkt makkelijk, toch?
Twee Soorten Technieken
Als het gaat om mozaïek haken, zijn er twee technieken waaruit je kunt kiezen. De bekendste op dit moment is de Overlay Techniek. De andere methode is de traditionele mozaïektechniek, waarbij je je werk draait. Dit verschilt van de overlay methode, waarbij je altijd van rechts naar links werkt en het garen aan het einde van elke rij doorknipt.
Overlay Techniek
De naam “overlay mozaïek” geeft al een hint over hoe het werkt — het creëert een laag bovenop het haakwerk. Bij overlay mozaïek haken maak je rijen van vasten die worden onderbroken door dubbele stokjes die in de rij eronder worden gehaakt. Je wisselt van kleur bij elke rij en werkt alleen van rechts naar links in één kleur. Je werkt ook alleen in de achterste lussen, waardoor de voorste lussen open blijven. Later vul je deze open lussen met dubbele stokjes van twee rijen erboven, wat een “overlay”-effect creëert.
Voordelen van de overlay techniek:
- Je kunt snel werken, rij voor rij, met focus op de voorkant van je project.
- Je gebruikt alleen de achterste en voorste lussen, wat het gemakkelijker maakt om fouten te herstellen door een deel van een rij los te maken.
Nadelen:
- Aangezien je het garen aan het einde van elke rij doorknipt, zijn er losse uiteinden aan beide kanten van je project. Deze kunnen echter gemakkelijk worden verborgen door dubbele randen te gebruiken. Je maakt een enveloprand, waarbij je de losse uiteinden binnenin stopt voordat je de rand sluit. Op deze manier hoef je de uiteinden niet in te werken — ze worden eenvoudig binnen de gesloten rand verborgen. Probleem opgelost!
Traditionele Mozaïek Techniek
De traditionele mozaïektechniek verschilt van de overlay methode. Hier draai je je werk na elke rij en wissel je van kleur in de laatste steek van de rij. Je haakt in beide lussen van je steken en gebruikt een reliëftechniek voor de dubbele stokjes, waarbij je ze in de rij eronder plaatst. Dit creëert ook een “overlay”-effect.
Voordelen van de traditionele techniek:
- Je hoeft geen garen af te knippen of in te werken. Je wisselt van kleur bij de randen, waarbij je de huidige kleur achterlaat en de nieuwe kleur oppakt terwijl je doorgaat.
Nadelen:
- Het project kan hobbelig worden door de reliëfsteken.
Mozaïek Patronen Lezen
Mozaïek patronen lezen is vrij eenvoudig zodra je ze begrijpt. Op het eerste gezicht kan een mozaïekdiagram verwarrend lijken. Als je de overlay techniek gebruikt, werkt het diagram van rechts naar links. Elke rij wisselt tussen kleur A en kleur B. Als je meer kleuren gebruikt, wordt kleur B vaak vervangen door een andere tint, terwijl kleur A de basiskleur blijft.
Een mozaïekdiagram bestaat uit vierkantjes:
- Een leeg vierkant vertegenwoordigt een vaste (SC).
- Een dubbel stokje (DC) wordt gemarkeerd met een symbool, vaak een “X” of een stip. Dit geeft aan waar je een dubbel stokje moet plaatsen in de voorste lus van de steek twee rijen onder. De kleur komt meestal overeen, waardoor het makkelijker wordt om de juiste steek te vinden.
Wat Kun Je Nog Meer Doen met Mozaïek Haken?
Er is zoveel dat je kunt maken met de mozaïek haaktechniek! Je kunt zelfs van kleur wisselen halverwege je project.